Lipoedeem is een chronische, pijnlijke vetverdelingsstoornis die vooral vrouwen treft. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over deze aandoening. In deze blog zetten we de meest gehoorde uitspraken over lipoedeem op een rij en ontrafelen we wat een feit is… en wat pure fabel is. Want alleen met de juiste kennis kun je de juiste keuzes maken!
Lipoedeem ontstaat door te veel eten of te weinig bewegen
FABEL – Lipoedeem is géén gevolg van een ongezonde levensstijl. Het is een chronische aandoening die vaak ontstaat in de puberteit, tijdens een zwangerschap of bij hormonale schommelingen. Afvallen bij lipoedeem is lastig, omdat het vet zich niet laat verbranden. Wél speelt gezonde voeding bij lipoedeem een belangrijke en ondersteunende rol in het verminderen van ontstekingen en vochtophopingen.
Lipoedeem komt bijna alleen voor bij vrouwen
FEIT – Lipoedeem treft in 99% van de gevallen vrouwen. De aandoening heeft een sterk hormonaal component en ontstaat vaak in periodes van hormonale veranderingen, zoals de puberteit, zwangerschap of menopauze.
Lipoedeem is ‘gewoon’ overgewicht
FABEL – Hoewel lipoedeem en obesitas samen kunnen voorkomen, zijn het twee totaal verschillende dingen. Lipoedeem herken je aan symmetrische vetophopingen op de billen, heupen, benen, knieën en soms ook armen. De taille blijft vaak slank, wat een ‘onevenwichtig’ figuur oplevert. Belangrijk verschil: lipoedeem doet pijn. Denk aan drukgevoeligheid, blauwe plekken, onderhuidse ontstekingen en vermoeide benen.
Lipoedeem is erfelijk
FEIT – Uit onderzoek blijkt dat lipoedeem een genetisch component heeft. In veel families komt de aandoening bij meerdere vrouwen voor. Toch wordt het vaak niet (h)erkend, waardoor de link soms pas erg laat wordt gelegd.
Er is niks aan te doen
FABEL – Gelukkig zijn er steeds meer behandelopties. Denk aan het dragen van compressiekleding bij lipoedeem, lymfedrainage, beweging, of liposuctie bij lipoedeem. Ook het aanpassen van je voedingspatroon (bijvoorbeeld anti-inflammatoire voeding) kan een groot verschil maken in de hoeveelheid klachten die je ervaart en hoe je je voelt.
Compressiekleding helpt bij lipoedeem
FEIT – Het dragen van compressiekleding, zoals onze ACTIVE leggings of TBfLg leggings, helpt bij het ondersteunen van het lymfestelsel, vermindert pijnklachten en bevordert de afvoer van vocht. Veel vrouwen ervaren duidelijk verschil bij consequent gebruik.
Alleen dikke mensen hebben lipoedeem
FABEL – Ook slanke vrouwen kunnen lipoedeem hebben. Het draait bij lipoedeem niet om je gewicht, maar om de manier waarop vet zich ophoopt in bepaalde lichaamsdelen. Laat je dus niet wegsturen met “je moet maar wat afvallen” – dit is een veelvoorkomend, maar onterecht advies bij lipoedeem.
Lipoedeem zorgt voor pijnlijke benen en blauwe plekken
FEIT – Eén van de belangrijkste symptomen van lipoedeem is pijn bij aanraking, vaak gecombineerd met een zwaar of vermoeid gevoel in de benen. Blauwe plekken ontstaan snel, zelfs bij licht stoten, doordat het bindweefsel en de bloedvaten kwetsbaarder zijn.
Lipoedeem zit tussen je oren
FABEL – Lipoedeem is géén psychische aandoening. Het is een erkende medische aandoening met duidelijke symptomen. Toch ervaren veel vrouwen jarenlang onbegrip, ook vanuit de medische wereld. Een juiste diagnose is dus essentieel. Zoek een gespecialiseerde arts met kennis van lipoedeem als je denkt dat jij (of iemand die je kent) hiermee te maken hebt.
Je voeding kan invloed hebben op je klachten
FEIT – Hoewel voeding lipoedeem niet kan genezen, speelt het wel een grote rol in hoe je je voelt. Een ontstekingsremmend voedingspatroon met weinig toegevoegde suikers en bewerkte producten helpt om zwelling en pijn te verminderen.
Wat kun je zelf doen bij lipoedeem?
Draag dadelijks medische compressiekleding, zoals onze comfortabele en ondersteunende ACTIVE leggings of TBfLg leggings, speciaal ontwikkeld voor lipoedeem-benen. Deze leggings helpen de druk te verdelen, verminderen pijn en ondersteunen je in het dagelijks leven.
- Kies voor voeding die ontstekingen remt.
- Blijf in beweging: zwemmen, wandelen en fietsen zijn top!
- Rust, herstel en zelfzorg bij lipoedeem zijn minstens zo belangrijk.
- Zoek steun: er zijn steungroepen en communities waar je ervaringen kunt delen.
Meer weten over hoe lipoedeem zich ontwikkelt en welke behandelingen er zijn?
In deze blog leggen we stap voor stap uit welke stadia van lipoedeem er zijn, hoe je ze herkent en wat de mogelijke behandelopties zijn — van dagelijkse ondersteuning tot medische behandelingen zoals een operatie
Tot slot
Lipoedeem is géén fabeltje, en zeker geen kwestie van wilskracht. Het is een complexe, chronische aandoening die vraagt om begrip, kennis en de juiste zorg. Laat je niet ontmoedigen door verkeerde informatie of goedbedoelde adviezen. Kennis is kracht – en met de juiste aanpak kun je jouw klachten aanzienlijk verlichten.
Bronvermelding:
Resculpt Clinic. (z.d.). Lipoedeem oorzaak. Geraadpleegd van https://www.resculptclinic.nl/lipoedeem-oorzaak/
Oedeemwijzer. (z.d.). Lipoedeem awareness maand. Geraadpleegd van https://oedeemwijzer.nl/lipoedeem-awareness-maand/
Drs. Boonen Kliniek. (z.d.). Is lipoedeem erfelijk? Geraadpleegd van https://drsboonen.nl/is-lipoedeem-erfelijk/